Masseter(Diş gıcırdatma Uygulaması) - Dr Gülfer İNCİ - İstanbul

Masseter kası botilinum toksin uygulaması, yüzün alt kısmında çok daha yumuşak, feminen bir görünüm yaratmakla kalmıyor diş sağlığı için koruyucu bir uygulama olarak da ön plana çıkıyor. 

Öncelikle masseter kasının ne olduğuna bir bakalım. Bu kas, çiğneme kas grubunun en önemli üyesidir.  Dişlerinizi sıktığınızda, çenenin arka kısmında hareket eden kas masseter kasıdır.

Peki, yiyecekleri çiğnemek için kullandığımız bu kas ne zaman kozmetik bir probleme dönüşüyor, ne oluyor da karşımıza estetik bir sorun olarak çıkıyor? Masseter kasının yiyecekleri çiğnemek gibi hayati bir işlevi vardır, dolayısıyla da oldukça çok çalışan, kuvvetli bir kastır.

Bazı kişilerde ise bu kas normalden daha da güçlü ve çok daha belirgindir. Aynı kol kaslarınız, bacak kaslarınız gibi masseter kası da aşırı aktif olduğunda fazla gelişir. Mesela gece uyurken farkında olmadan dişlerinizi sıkıyor, gıcırdatıyorsanız, yemeğinizi çiğnerken bu kasa fazla yükleniyor ya da çok fazla sakız çiğniyorsanız masseter kasınız yüzünüzdeki dengeyi bozacak derecede güçlenebilir.

Daha Feminen bir Yüz Şekli

Masseter kasının fazla güçlü olduğu durumlar özellikle kadınlarda estetik bir soruna dönüşebilir. Kadın güzelliğinin belirleyici ögelerinden biri çeneye doğru incelen, V formundaki yüz şeklidir. Masseter kası geliştiğinde ise yüzün alt kısmında, özellikle de yanakların altından başlayarak tüm çene hattının fazla belirginleşmesine, yüzün alt kısmının geniş görünmesine neden olur. Ayrıca kadınsı, feminen bir yüzle özdeşleyen o yumuşaklık yok olur, yüzün alt bölümünde köşeli, sert bir görünüm meydana gelir.

Kadınlara erkeksi bir ifade veren güçlü çene hattını yumuşatmanın, yüze daha feminen bir görünüm vermenin yolu ise masseter kası botilinum toksin uygulamasından geçiyor. Böylece kasın aktivasyonu azaltarak, yüzün alt bölgesini inceltmek, yüze daha oval, daha ince bir görünüm vermek mümkün oluyor.

Masseter kası botilinum toksin uygulaması ilgili merak ettiğiniz her şey, aklınıza gelen tüm sorular ve cevapları…

Masseter kası, yani çiğneme kası neden gelişir? Yüze erkeksi bir görünüm veren bu sorunu önlemek için yapılabilecek herhangi bir şey var mı?

Bu sorunun kaynağında aşağıdaki nedenlerden biri ya da birkaçı rol oynayabilir…

  • Genetik faktörler.
  • Yiyecekleri çok sert ya da çok fazla çiğnemek.
  • Elma, ayva gibi çiğneme kaslarının fazla çalışmasına neden olan sert yiyecekleri fazla tüketmek.
  • Çok fazla sakız çiğnemek.
  • Uyku sırasında çeneyi sıkmak, dişleri gıcırdatmak.   

Bunların bazılarını kontrol etmek mümkün. Mesela eğer sorun çok fazla sakız çiğnemekse bu alışkanlıktan vazgeçilebilir, çiğneme kaslarının aşırı çalışmasına neden olan sert yiyeceklerden kaçınılabilir… Ancak eğer sorun yapısal ise ya da uyku sırasında çene kaslarını fazla sıkmak gibi kontrol edemeyeceğiniz faktörler söz konusu ise tek çözüm masseter kasına botilinum toksin uygulamasıdır.

Bu botilinum toksin uygulaması alt çenedeki asimetriyi de düzeltebilir mi?

Çiğneme kasının çenenin bir yanında daha belirgin olması ve yüzde asimetri yaratması son derece sık rastlanan bir durumdur. Çünkü pek çok kişi farkında olmadan yiyecekleri ağızlarının hep aynı tarafıyla çiğneyerek, yüzlerinin bir yanındaki masseter kaslarının fazla gelişmesine neden olur. Yüzün bu yanına yapılacak botulinum toksin enjeksiyonu ile yüzde daha simetrik bir görünüm yaratmak mümkün olacaktır.

Masseter kasına botilinum toksin uygulaması yaptırmayı düşünenler neye dikkat etmeli?

Her işlemin başarısındaki en önemli faktör hiç kuşkusuz işinin ehli, yapılacak uygulama konusunda deneyimli bir doktor bulmaktır. Deneyimsiz ellere düşüldüğünde, en basit işlem bile komplikasyonlara, hiç de doğal görünmeyen, hüsran yaratan sonuçlara neden olabilir. Ancak masseter kasına  botilinum toksin uygulaması söz konusu olduğunda doğru kişiyi bulmak çok daha büyük bir önem taşıyor. Enjekte edilen botilinum toksinin masseter kasınının hacmine ve kuvvetine göre ayarlanması çok önemlidir. İşlem sırasında botilinum toksininsun doğru noktalara, doğru miktarda yapılmamasının çiğneme fonksiyonlarında ciddi sorunlara neden olabileceği unutulmamalı. Sonuçta botilinum toksinin etkisi geçici olduğu için, bu sorunlar da zaman içinde azalacaktır, ama yanlış yapılan bir uygulama haftalarca devam edebilecek çiğneme problemi anlamına gelebilir ki bu da hayat kalitesini son derece olumsuz etkileyecektir.

Masseter kası botilinum toksin uygulaması nasıl uygulanır? Nasıl bir işlemdir?

Doğru noktalara yapılan botilinum toksin enjeksiyonu ile çiğneme kasının aktivasyonunu azaltmaya yönelik işlem sadece 5 dakika kadar sürer. Nispeten ağrısız ve konforlu bir uygulamadır. Hasta uygulamanın hemen sonrasında gündelik hayatına geri dönebilir.

Bu uygulamanın uyku sırasında diş sıkma ve diş gıcırdatma probleminde de faydası var mıdır? 

Diş sıkma problemi çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Özellikle stresli bir yaşamı olan kişilerde görülen bu sorun dişlerde aşınmaya ve ciddi diş problemlerine neden olur. Sorunun başlıca belirtisi sabah saatlerinde çene ve dişlerdeki ağrılardır. Diş sıkma rahatsızlığı olanlar sadece çene kaslarını değil, şakak ve boyun bölgesindeki kaslarını kasarlar. İstemsiz bir şekilde gerçekleşen bu zincirleme reaksiyonun yol açtığı bir diğer sorun ise baş ve boyun ağrılarıdır.  

Çene botilinum toksin uygulaması yaptırdıktan sonra işlemin sonuçlarını görmek için ne kadar beklemek gerekir? 

Çeneye botilinum toksin uygulamanın etkisi işlem yapıldıktan üç gün sonra görülmeye başlanır. İşlemin nihai sonucunu görmek için ise on gün geçmesi gerekir. Başarılı bir masseter kası botilinum toksin  uygulamasının en önemli kriteri yemek yeme, çiğneme ve konuşmada herhangi bir kısıtlama yaşamadan, bu kasın fazla aktif olmasına bağlı yaşanan sorunların azalmasıdır. Eğer sorun diş sıkma, diş gıcırdatma ise hasta sabahları uyandığında çenesinde, dişlerindeki ağrıların hafiflediğini, zamanla tamamen geçtiğini fark edecektir. Eğer hastanın temel endişesi, çiğneme kasını fazla kullanmaya bağlı yüzün alt kısmındaki köşeli görünüm, sert yüz hatları ise, e kasın küçüldüğünü gözlemleyebilir ve çene hattında 2 hafta gibi bir sürede gerçekleşen değişimi fark ederler.  Botilinum toksin , kasın fiziksel kütlesini değiştirecek ve kas daha az belirgin hale gelecektir. 

Masseter kası botilinum toksin uygulamasının etkisi ne kadar devam eder? İşlemin kaç ayda bir tekrarlanması gerekir?

İşlemin etkisi 4-6 ay kadar devam eder. Botilinum toksin etkisiyle bu dönem sürecince, masseter kasının hacminde ve gücünde azalma yaşanır. Böylece yüzün alt kısmı daha ince, daha feminen görünür, kasın fazla güçlü olmasına bağlı olarak ortaya çıkan köşeli yüz şekli yumuşar. Eğer bu etkilerin devamlılığı isteniyorsa, işlemin 4-6 ayda bir tekrarlanması gerekir.   

Daha Fazla Bilgi Alın.

Botilinum Toksin Tedavisi ile ilgili bilgi almak için (0212) 660 5662 veya (+90) 545 412 4345 numaralarımızdan bize ulaşabilirsiniz.